UKK
Nyhed 05.09.11

UKK går ind i valgkampen

Frem til valget 15.september sætter UKK tre forskellige plakater op på Kongens Nytorv, Rådhuspladsen og andre centrale steder i København. De bærer tekstlige udsagn som for eksempel «Fuck Folket» – en reference til de populistiske tendenser som præger debatten omkring kunst- og kulturstøtten, hvor der plæderes for at en art her-og-nu-folkestemning – hvad «folket» har lyst til – skal bestemme uddelingen af kunststøtten. På samme måde kan plakaten «Rød eller blå» (den venstreorienterede og højreorienterede fløj) ses som en kommentar til den endimensionelle enten-eller retorik som omgærder valgkampen. Som UKK skriver i pressemeddelelsen: «Som kunstnere kender vi utallige nuancer af både rød og blå».

UKK’s valgkampagne i forbindelse med folketingsvalget i Danmark 15.sept., 2011.

UKK blev etableret i foråret 2002 på et tidspunkt efter at statsminister Anders Fogh Rasmussen havde lanceret den berømte kulturkamp i sin første, meget omdiskuterede, nytårstale som statsminister. Det var her han første gang manede til kamp overfor «eksperttyrani», «statsautoriserede smagdommere» og varslede en meget omfattende sanering af statslige råd, nævn og institutioner. Efter et forår med en del aktioner og demonstrationer overfor den nye regerings kulturpolitik blev fagorganisationen for de Unge Kunstnere og Kunstformidlere oprettet (ikke mindst som reaktion på at en del fremtrædende ældre kunstnere havde peget på Center for Dansk Billedkunst som noget man kunne skære bort, hvilket også skete).

Siden valget blev udskrevet har meningsmålingerne vist en uændret sejr til Socialdemokraternes statsministerkandidat Helle Thorning-Schmidt. Spørgsmålet er om det også betyder afslutningen på den kulturkamp, som Anders Fogh Rasmussen iværksatte da han overtog magten i 2001. Det er ofte blevet konstateret at kulturkampen kun sluttede for så vidt at Fogh Rasmussen sejrede og at de populistiske tendenser er blevet normen. Måske er det også derfor at UKKs valgplakat «Rød eller blå» ikke er efterfulgt at et spørgsmålstegn – måske det skal læses som en lakonisk konstatering af den gældende retorik snarere end udtrykke et spørgsmål om et valg?

Skriv et indlæg
Navn (kun indlæg under fuldt navn tillades)*:

E-mail (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Læserindlæggene er en vigtig del af Kunstkritikk. Vi er derfor meget glade for at du bidrager til vores læserforum. Vi beder alle følge vanlige regler for høflighed. Husk at du er ansvarlig for dine egne indlæg. Vi godtager derfor kun indlæg under fuldt navn.

Redaktionen læser ikke indlæg før publicering, men følger debatten fortløbende. Vi forbeholder os ret til at fjerne indlæg som er usaglige, indeholder personangreb eller som vi af andre grunde finder upassende. Dette sker uden forhåndsvarsel, og efter skønsbaserede vurderinger foretaget af redaktionen. I læserindlæg godtages kun tekst, ingen billeder, video, html-kode el. lign. Lykke til med debatten!