Nyhed 21.04.17

Arbejdslegaterne uddelt

Christian Falsnaes, Elixir, 2011, performance. PSM, Berlin.

Statens Kunstfond i Danmark har netop offentliggjort hvilke billedkunstnere, som bliver betænkt med et arbejdsstipendie, herunder de treårige arbejdslegater, som i år måske er mere eftertragtede end nogensinde idet der blot uddeles i alt fire sådanne.

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst har i år valgt at imødekomme 254 ud af i alt 848 ansøgere i form af enten treårige arbejdslegater på 855.000 kroner fordelt på tre år eller arbejdslegater på beløb mellem 50.000 og 150.000 kroner. I alt er der blevet uddelt 17.442.500 kroner.

De fire kunstnere som modtager et treårigt arbejdslegat er: Christian Falsnaes, Ulrik Heltoft, Kristine Kemp og Amalie Smith. Sidstnævnte modtager stipendiet som et delt legat med Legatudvalget for Litteratur.

I 2015 blev der uddelt i alt ti af de treårige arbejdslegater. I 2016 valgte det dengang nye Legatudvalg for Billedkunst at uddele i alt fem af de store arbejdslegater. I år giver udvalget det treårige arbejdslegat til i alt fire kunstnere. Dermed fortsætter udvalget linien med at give færre af de helt store til fordel for at kunne give en mængde mindre stipendier til samlet set flere kunstnere.

Om prioriterigen siger formand for Legatudvalget for Billedkunst, Søren Taaning: «Arbejdslegaterne er enormt vigtige i forhold til at sikre en fortsat kunstnerisk udvikling. Vi investerer i talent og nytænkning, men også i den grundlæggende fordybelse kunst kræver. Jeg er sikker på, at et legat på 50.000 kroner kan gøre en helt afgørende forskel for den enkelte kunstner, og måske er det lige dét, der skal til, for at tage springet til udlandet eller turde, at gå helt nye veje med et materiale.»

Udvalget har formuleret motiveringer for hver af de fire, der modtager det treårige arbejdsstipendie.

AMALIE SMITH (f.1985): «Amalie Smiths værker går på tværs af genrer, kunstarter og medier. I de rumlige installationer udfolder hun med skarpe greb og tilsyneladende let hånd det materiale eller den teknik, der bedst udfolder hendes ide. Materialer og teknikker spænder fra vævning over tidlig computerteknologi til interaktiv touch teknologi, video, lys og fotografi.»

CHRISTIAN FALSNAES (f.1980): «Mange mennesker har visse reservationer i forhold til performance. Men Christian Falsnaes får dem altid overtalt. Han får folk til at føle sig afholdt, så de synes, de bør give noget tilbage til fællesskabet. Han får dem til at stå sammen i en stor cirkel i Kunstforeningen Gl. Strand en tirsdag aften og befamle personen ved siden af. Han får dem til at skrige af deres lungers fulde kraft. Og det uden at det føles specielt akavet. Mere som om man er blevet optaget i noget. Det skyldes ikke kun hans særlige personlighed, men også hans system og hans rytme. Og det faktum, at han virkelig tror på socialiteten.»

KRISTINE KEMP (f.1966): «Kristine Kemp arbejder med sprog og værkproduktion og skaber billeder og objekter i forskellige medier som for eksempel fotografi, tegning, tekstil, neon og approprieret tekst. Kemps praksis er funderet i filosofiske, eksistentielle spørgsmål, som arbejder med egenskaberne, ophavet og grænserne for menneskelig viden og erkendelse. Det er diskursive arbejder, hvori der ofte indgår undersøgelser af sproglig, materiel eller performativ karakter.

ULRIK HELTOFT (f.1973): «Ulrik Heltoft skaber hyper-æstetiske og stemningsmættede iscenesættelser i både film og billeder. Hver film indeholder som regel kun én karakterrolle, som Heltoft selv besidder. Figurerne er hentet fra litterære og videnskabelige forlæg. Herfra uddrager han en essens, som bliver omdrejningspunktet i de stramt komponerede og nøje gennemarbejdede filmsekvenser.»

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst består i perioden 2016-2019 af: Søren Taaning (formand), Ane Mette Ruge, Eva Steen Christensen, Jacob Fabricius og Mikkel Carl.

Samtlige årets tildelinger kan ses her.

Kristine Kemp, Hysteria in the White Cube, 2011.

Skriv et indlæg
Navn (kun indlæg under fuldt navn tillades)*:

E-mail (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Læserindlæggene er en vigtig del af Kunstkritikk. Vi er derfor meget glade for at du bidrager til vores læserforum. Vi beder alle følge vanlige regler for høflighed. Husk at du er ansvarlig for dine egne indlæg. Vi godtager derfor kun indlæg under fuldt navn.

Redaktionen læser ikke indlæg før publicering, men følger debatten fortløbende. Vi forbeholder os ret til at fjerne indlæg som er usaglige, indeholder personangreb eller som vi af andre grunde finder upassende. Dette sker uden forhåndsvarsel, og efter skønsbaserede vurderinger foretaget af redaktionen. I læserindlæg godtages kun tekst, ingen billeder, video, html-kode el. lign. Lykke til med debatten!