Nyhed 25.08.15

Kuratorkongres

Curators Caucus, pressefoto. Kunstakademiets festsal samt unavngiven freelancekurators hår.

Curators Caucus markedsfører sig selv med et billede af Kunstakademiets festsal samt unavngiven freelancekurators hår.

I disse dage kan man støde på en del udenlandske kuratorer i København. Nogle var inviteret til den just overståede messe Chart, andre kommer for weekendens åbning af Trust, den stort anlagte gruppeudstilling, som finder sted på samtlige af byens fem kunsthaller. Og så er der nogle, der kommer til byen for at deltage i en kongres for kuratorer, Curators Caucus, som afholdes i den kommende weekend på Kunstakademiet i København.

Initiativtagere til kongressen er kunstner Lise Nellemann (stifter af Sparwasser HQ, Berlin) samt freelancekuratorerne Viktorija Siaulyte og Markus Thor Andresson. Gruppen, som kalder sig Nordic/Baltic Curators Caucus, arbejdede første gang sammen bag en workshop for seks kuratorer, som fandt sted i Reykjavik i 2013. Ambitionen var dengang at etablere et netværk af uafhængige, freelancekuratorer eller kuratorer nyligt ansat i institutioner men med væsentlig erfaring som uafhængige kuratorer. Vi fangede Lise Nelleman for at høre, hvad der er sket siden Kunstkritikk rapporterede om det første eksklusive møde:

– Det har hele tiden været tanken, at omdrejningspunktet for Nordic/Baltic Curators Caucus skulle være en kongres. Workshoppen i Island var pilotprojektet og nu afholder vi så den første kongres. Projektet har stadig to grundlæggende ambitioner; dels ideen om et forum, hvor kuratorer deler deres research med hinanden; dels skal projektet virke netværksskabende mellem kuratorer, som ikke er fastansatte på en institution, men arbejder med mange forskellige typer af institutioner og udstillingssteder. Selvom vi endnu ikke har sat os helt fast på formatet, grupper eller paneler, så bliver det afgørende for kongressen, at der er en udveksling mellem de kuratorer, der præsenterer og de øvrige, som er mødt frem. Det må hverken blive sådan noget udflydende noget a la «hvad er en kurator?» eller en ren og skær gennemgang af portfolier. Vi forventer at deltagerne er oprigtigt interesserede i at dele deres viden og research. Eksempelvis vil Toke Lykkeberg tale om den research, han står midt i som co-kurator af en udstilling, som åbner i begyndelsen af oktober på Musée d’Art Moderne i Paris.

When it Stops Dripping from the Ceiling (an Exhibition that Thinks about Edification), Kadist Art Foundation, Paris, 2012. Kurateret af Bassam el Baroni. På billedet, værker af: Luis Camnitzer (vinduestekst), falsk Martin Kippenberger skulpturer, Humberto Velez, Per-Oskar Leu, Iman Issa, Metahaven. Foto: Aurélien Mole.

When it Stops Dripping from the Ceiling (an Exhibition that Thinks about Edification), Kadist Art Foundation, Paris, 2012. Kurateret af Bassam el Baroni. På billedet, værker af: Luis Camnitzer (vinduestekst), falsk Martin Kippenberger skulpturer, Humberto Velez, Per-Oskar Leu, Iman Issa, Metahaven. Foto: Aurélien Mole.

På spørgsmålet om hvorfor netværket og kongressen er centreret omkring uafhængige kuratorer eller kuratorer med erfaring udi freelancetilværelsen er Nellemann – der selv har eksemplariske tre årtiers erfaring inden for dette felt – særlig klar i mælet:

– Vi vil gerne skabe et forum, hvor man hører folk tale om gode udstillinger. Og jeg ser meget fremtiden ligge hos freelancekuratorerne. De fleste fastansatte kuratorer på institutionerne har alt for travlt med bare at holde institutionerne åbne. Det er sjældent dér nyskabelsen kommer fra. Derfor forestiller vi os, at en samling af freelancekuratorer vil udgøre et stimulerende miljø for sådan en kongres.

Adspurgt om hun kan komme lidt tættere ind på hvilken type af kuratorer, som kongressen henvender sig til, svarer Lise Nellemann:

– Faktisk er kuratoren af Trust, Sonia Dermience, som holder velkomsttalen på torsdag, billedet på en type kurator, som interesserer os. Hun kan lave store blockbuster-udstillinger med fem institutioner, samtidig med at hun kan lave obskure alternative, nærmest punk, udstillinger. Hun er grundlægger af kuratorkollektivet Komplot og så er hun meget tæt på kunstnerne og tager gerne en risiko, som når hun eksempelvis arbejder med helt unge eller «kropumulige» kunstnere.

– Og så vil jeg også gerne fremhæve Bassam el Baroni, som er sidste taler lørdag aften. Han leder projektrummet ACAF i Alexandria og repræsenterer den hybride kurator-karakter, som vi er så interesseret i. Baroni er dybt forankret og aktiv i sit lokale kunstmiljø, men har samtidigt udviklet en seriøs international profil. Han har stor erfaring med kollektiv kuratering i mange forskellige konstellationer og praktiserer sin tænkning ud fra en seriøs interesse for kunstnere og de mekanismer og valg, som har indflydelse på den kunstneriske produktion. På grund af sin egyptiske herkomst bliver han ofte stillet spørgsmål omkring kunst og globalisering. Og fordi han har kurateret i flere forskellige geografiske kontekster – fra Beirut til Lofoten – har han et solidt grundlag for at tale om netop det. I sin forskning borer han sig dybt ned og deler langsomt og undersøgende resultatet med sine tilhørere. Og så er han altid helt frisk at høre på.

Initiativtagerne arbejder på, at kongressen skal blive en årligt tilbagevendende begivenhed. Første Curators Caucus finder sted i festsalen på Kunstakademiet i København, torsdag 27. august til lørdag 29. august. Programmet kan ses her.

Backbench, 2010, et collaborativt projekt kurateret af ACAF for Manifesta 8. Film: Ergin Cavusoglu, Sæt: nOffice, Moderatorer: Suhail Malik, Nav Haq. Bidragende kollektiver: Action Mill, Take to the Sea, Metahaven, Red76, Courtesy of the Artists and Manifesta 8. Foto: Ilya Rabinovich.

Backbench, 2010, en kollaboration kurateret af ACAF for Manifesta 8. Film: Ergin Cavusoglu, Sæt: nOffice, Moderatorer: Suhail Malik, Nav Haq. Kollektiver: Action Mill, Take to the Sea, Metahaven, Red76. Foto: Ilya Rabinovich.

Skriv et indlæg
Navn (kun indlæg under fuldt navn tillades)*:

E-mail (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Læserindlæggene er en vigtig del af Kunstkritikk. Vi er derfor meget glade for at du bidrager til vores læserforum. Vi beder alle følge vanlige regler for høflighed. Husk at du er ansvarlig for dine egne indlæg. Vi godtager derfor kun indlæg under fuldt navn.

Redaktionen læser ikke indlæg før publicering, men følger debatten fortløbende. Vi forbeholder os ret til at fjerne indlæg som er usaglige, indeholder personangreb eller som vi af andre grunde finder upassende. Dette sker uden forhåndsvarsel, og efter skønsbaserede vurderinger foretaget af redaktionen. I læserindlæg godtages kun tekst, ingen billeder, video, html-kode el. lign. Lykke til med debatten!