Nyhed 03.05.11

Kritikerpris til Kuratorisk Aktion

Pia Arke Arctic Hysteria video, 1996. Installationsbillede, Nationalmuseet i Danmark, 2010.

Kuratorduoen Kuratorisk Aktion (Frederikke Hansen og Tone Olaf Nielsen) tildeles kritikerprisen 2010 for udstillingen Tupilakosaurus. Pia Arkes opgør med kunst, etnicitet og kolonihistorie, 1981-2006, som fandt sted i København på Den Frie Udstillingsbygning og i Etnografisk Samling på Nationalmuseet, 8. Januar-14. Februar, 2010.

Tupilakosaurus var en retrospektiv udstilling med den lidt oversete dansk-grønlandske kunstner Pia Arke (1958-2007), som i sin kunst beskæftigede sig med grønlandsk kolonihistorie og dens eftervirkninger på en måde, som både var videnskabelig og kunstnerisk, nøgtern og subjektiv – og som Kuratorisk Aktion omtaler som en «bastard-metode». I deres arbejde med udstillingen evnede Kuratorisk Aktion at overføre denne metode – den bevidste blanding af kunst og etnologi – til det kuratoriske arbejde, fra udstillingskoncept til installering, hvilket også forklarer hvorfor Tupilakosaurus både fandt sted i en kunsthal og i Nationalmuseets samling af inuitiske kulturgenstande.

Kritikerprisen udvælges af medlemmerne af AICA – Foreningen af Danske Kunstkritikere og afgøres ved afstemning. Kuratorisk Aktion modtager prisen ved en reception i Kunststyrelsens lokaler i København, onsdag d. 18.maj, kl.16.00

De øvrige nominerede til Kunstkritikerprisen 2010 var:

FOS: Osloo
Olof Olsson: History of Disco
Peter Linde Busk: Bold as a Lunatic Troupe of Demons in Drunken Parade
Jeanette Ehlers: The Invisible Empire
Inge Merete Kjeldgaard, museumsdirektør Esbjerg Museum
Skulpturi.dk
Wonderland Art Space
Das Beckwerk

Oppdatert 6. mai

Skriv et indlæg
Navn (kun indlæg under fuldt navn tillades)*:

E-mail (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Læserindlæggene er en vigtig del af Kunstkritikk. Vi er derfor meget glade for at du bidrager til vores læserforum. Vi beder alle følge vanlige regler for høflighed. Husk at du er ansvarlig for dine egne indlæg. Vi godtager derfor kun indlæg under fuldt navn.

Redaktionen læser ikke indlæg før publicering, men følger debatten fortløbende. Vi forbeholder os ret til at fjerne indlæg som er usaglige, indeholder personangreb eller som vi af andre grunde finder upassende. Dette sker uden forhåndsvarsel, og efter skønsbaserede vurderinger foretaget af redaktionen. I læserindlæg godtages kun tekst, ingen billeder, video, html-kode el. lign. Lykke til med debatten!