Nyhed 03.10.11

Kaospilot bliver dansk kulturminister

Uffe Elbæk.

I dag præsenterer statsminister Helle Thorning-Schmidt ministerholdet for hendes nye regering bestående af Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Posten som kulturminister går til Uffe Elbæk fra Radikale Venstre, som har stillet op til Folketinget for første gang.

Uffe Elbæk er i vide kredse mest kendt som grundlægger og mangeårig rektor af iværksætteruddannelsen Kaospiloterne, som i 1990erne var omdiskuteret på grund af den utraditionelle sammentænkning af kreativitet, innovation og erhvervsliv. I 2009 var han direktør for sports- og menneskerettighedsbegivenheden World Outgames.

Der har været lidt tendens til at kulturministerposten går til politikere, som sjældent har ønsket  stillingen, men som af en eller anden grund har gjort sig fortjent til en ministerpost. Med udnævnelsen af Elbæk som kulturminister får Danmark en kandidat som rent faktisk synes at det er en attraktiv post. Det har han ytret ved flere lejligheder. Som kulturordfører for sit parti har Elbæk været med til at fremlægge den såkaldte «Kulturens Marshall Plan», som er en slags genopretningsplan for kulturen efter den «politisk blevet udsultet […] de seneste 10 år». Står det til Elbæk skal det ske i form af en række markante reformer, blandt andet ved at genindføre armslængdeprincippet i kunststøtteordningerne og ved at genoprette Kulturministeriets Udviklingsfond, som blev nedlagt i 2002. Man vil også tilbagerulle det sidste årtis kraftige besparelser af museerne. Kunstnernes vilkår skal desuden forbedres ved at «reformere dagpengesystemet, så det kan understøtte freelance-tilværelser.» Alle tiltag som bærer præg af en realistisk forståelse af de problemer som kulturlivet slås med. Forbedringerne skal blandt andet finansieres ved at reducere antallet af symfoniorkestre og ved at flytte balletten fra Gamle Scene til Operaen.

En mere specifik antydning af hvilket kultursyn, der kommer til at husere i ministeriet fremover kan man måske skimte i forslaget til opdatering af kunstuddannelserne, hvorom det siges at man skal «dyrke kunstneres muligheder for at bidrage til virksomheders innovation og til selv at blive iværksættere» – og i afsnittet, der handler om at pleje væksten i de kreative erhverv, hvor man vil «motivere til samarbejde mellem kreative og traditionelle erhverv». Det er måske også i det lys at man skal se ideen om at anerkende spiludvikling som en kunstart.

Skriv et indlæg
Navn (kun indlæg under fuldt navn tillades)*:

E-mail (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Læserindlæggene er en vigtig del af Kunstkritikk. Vi er derfor meget glade for at du bidrager til vores læserforum. Vi beder alle følge vanlige regler for høflighed. Husk at du er ansvarlig for dine egne indlæg. Vi godtager derfor kun indlæg under fuldt navn.

Redaktionen læser ikke indlæg før publicering, men følger debatten fortløbende. Vi forbeholder os ret til at fjerne indlæg som er usaglige, indeholder personangreb eller som vi af andre grunde finder upassende. Dette sker uden forhåndsvarsel, og efter skønsbaserede vurderinger foretaget af redaktionen. I læserindlæg godtages kun tekst, ingen billeder, video, html-kode el. lign. Lykke til med debatten!