Santiago Sierra

Nyhed 23.11.10

Destruktionen af M

Santiago Sierra, Destroyed Word, action #1. Foto: Adina Schweitz.

Langt ude i Østersøen – mellem Sverige og Letland – ligger øen Gotland, som udover at være et yndet svensk feriemål, også huser Baltic Art Center, der oprindeligt var et udstillingssted for samtidskunst, men som siden 2007 har fungeret som et ambitiøst sted for residencies og længerevarende kunstproduktioner (bl.a. med William Kentridge, Fiona Tan og Rosa Barba). For tiden arbejder BAC med en serie kaldet Destruction-in-Residence, som er en slags refleksion over institutionens egen nedbrydning og genfødsel (production versus destruction). Det var i den sammenhæng at den spanske kunstner Santiago Sierra fornyeligt (30. oktober) bidrog med interventionen Destroyed Word – en destruktion af bogstavet M støbt i beton.

Spørgsmål om destruktion og dets paradoksale relation til produktion spiller en særlig rolle for Santiago Sierra, som tidligere blandt andet har brændt bygninger, obstrueret trafikken, brudt veje op og lavet ridser i biler – ofte i form af en art kapitalismekritik, hvor netop lønarbejde anskues som den overordnede destruktive komponent, som forudsætter produktionen, men som indvirker kropsligt såvel som mentalt. Ikke mindst derfor er det en pointe, at Sierra ikke selv deltager i arbejdet med at destruere betonbogstavet, men at han i stedet har instrueret et betalt arbejdshold.

Santiago Sierra, Destroyed Word, action #1. Foto: Adina Schweitz.

Forud for begivenheden havde Sierra fået støbt et 3,6 meter højt betonbogstav – et M, som var blevet rejst på en mark udenfor Visby. Produktionen af cement – en af hovedbestanddelene af beton – er en af de største industrier på Gotland. Det har bidraget væsentligt til øens økonomiske udvikling men har også medført destruktive spor på øen i form af gabende huller i forbindelse med udvindingen af kalk. Så også på et materielt niveau reflekterer aktionen forbindelsen produktion/destruktion.

Den 30 minutter lange destruktion af det 3,6 meter høje M blev udført af et crew, som med to bobcats gik i krig med bogstavet. Ved hjælp af en række mikrofoner installeret i selve bogstavet og på maskinerne blev reallyden, i forstærket udgave, transmitteret fra et par omkringstående højttalervægge vendt mod publikum. «Efter destruktionen var gennemført samledes publikum omkring det ødelagte bogstav. De tog alle stumper med hjem, som var det Berlin-muren, der var faldet. Det har været meget interessant at observere, hvordan det rejste bogstav, der havde stået på en mark i Visby to uger forud for aktionen, var blevet en del af den kollektive hukommelse i lokalmiljøet sådan at fragmenterne på en måde blev betragtet som relikvier», fortæller Stine Hebert, interim direktør på BAC.

Projektet på Gotland er den første i en række af ti aktioner, som vil finde sted forskellige steder i verden. Hver gang vil et nyt bogstav blive destrueret. Tilsammen danner de ti bogstaver et helt ord. Rækkefølgen af bogstaverne kan være tilfældig. BAC kender ordet men efter aftale med Santiago Sierra må det ikke offentliggøres. Først når alle ti bogstaver har rejst sig og blevet destrueret vil det fulde, destruerede ord blive afsløret.

Santiago Sierra, Destroyed Word, action #1. Foto: Adina Schweitz.


Santiago Sierra, Destroyed Word, action #1. Foto: Adina Schweitz.


Santiago Sierra, Destroyed Word, action #1. Foto: Adina Schweitz.


Santiago Sierra, Destroyed Word, action #1. Foto: Adina Schweitz.


Santiago Sierra, Destroyed Word, action #1. Foto: Adina Schweitz.

Skriv et indlæg
Navn (kun indlæg under fuldt navn tillades)*:

E-mail (vises ikke)*:

Kommentar*:

Send

Læserindlæggene er en vigtig del af Kunstkritikk. Vi er derfor meget glade for at du bidrager til vores læserforum. Vi beder alle følge vanlige regler for høflighed. Husk at du er ansvarlig for dine egne indlæg. Vi godtager derfor kun indlæg under fuldt navn.

Redaktionen læser ikke indlæg før publicering, men følger debatten fortløbende. Vi forbeholder os ret til at fjerne indlæg som er usaglige, indeholder personangreb eller som vi af andre grunde finder upassende. Dette sker uden forhåndsvarsel, og efter skønsbaserede vurderinger foretaget af redaktionen. I læserindlæg godtages kun tekst, ingen billeder, video, html-kode el. lign. Lykke til med debatten!